Op de pagina Gerlaine Jonckers wordt Javascript gebruikt. U dient dit te activeren om optimaal gebruik te maken van deze website

Meditatie, aandacht, stilte, je hart volgen

Het Tibetaanse woord voor meditatie, sGom, betekent letterlijk vertrouwd raken met. Er zijn verschillende meditatietechnieken en veel dingen in de geest om aan te wennen. Iedere techniek heeft speciale functies en voordelen en is onderdeel van een raamwerk dat onze geest kan leiden naar een nieuwe en ontspannen kijk op de wereld waarin we leven.

Onze geest kan verdeeld worden in zintuiglijk bewustzijn (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) en mentaal bewustzijn. Mentaal bewustzijn loopt van allerlei ervaringen zoals onrust, pijn, verdriet, angst, onzekerheid, maar ook geluk, vastberadenheid, vrijheid, werklust en energie, naar de meest subtiele ervaringen van stilte en helderheid. Het omvat al onze intellectuele processen, onze gevoelens en emoties, onze herinneringen en dromen.

Meditatie is niet alleen maar stilzitten of op een bepaalde manier ademen; het is een geestesgesteldheid. Mediteren op een rustige plaats samen met anderen geeft over het algemeen (zeker in het begin) de beste resultaten, maar we kunnen ook mediteren onder het werk of tijdens een wandeling.

Mediteren is niet wegzweven of zitten dromen, in feite is het volstrekt eerlijk zijn tegen jezelf; stil worden, zien wat er is, te ontspannen en een positieve kijk op onszelf te ontwikkelen. Daardoor zal ook een ontspannen houding ontstaan ten opzichte van anderen.

Meditatie is in essentie een ervaring van "hier en nu".
Meditatie is de kracht van stilte ervaren.
Meditatie is met open aandacht "luisteren" naar wat is.